Store penger, tett tåke: Norge, Statoil & Angola
Angola har hatt en periode med ellevill økonomisk vekst og Norge er så til de grader med på moroa. Statoil alene betalte i fjor over 30 milliarder kroner til Angola i skatt – mer enn det totale norske bistandsbudsjettet. Men hva har disse pengene bidratt til? Det kan ikke Børge Brende svare på. Ingen vet. Er det ok?
Angola er et av verdens mest korrupte land, og rikdommen er ekstremt skjevt fordelt. Til tross for at bruttonasjonalprodukt per innbygger er på nivå med Serbia, scorer Angola dårligere enn Etiopia på underernæring og barnedødelighet.
Hvordan kan norske selskaper bidra positivt gjennom sine investeringer i Angola? Fellesrådet for Afrika og Chr. Michelsens Institutt (CMI) arrangerer en serie seminarer og debatter om Norges engasjement i Angola i tre norske byer i slutten av september. Det begynner i Stavanger søndag 21. september, og går deretter videre til Oslo og Bergen.
Program (mer om hvert enkelt innslag under):
- Fredag 19. september kl 14:00-15:00 Forfattermøte: José Eduardo Agualusa, Angolas mest profilerte forfatter i samtale med professor i litteratur, Georges Chabert, på Bergen Ressurssenter for internasjonal utvikling.
- Søndag 21. september kl. 16, Stavanger: Debatt og filmvisning: Angola, olje og norske interesser
- Søndag 21. september kl.17, Stavanger: Forfattermøte med José Eduardo Agualusa, Angolas mest profilerte forfatter
- Mandag 22. september kl. 13, Oslo, Stortinget: Åpent seminar i samarbeid med Venstre
- Mandag 22. september kl. 18, Oslo: Forfattermøte med José Eduardo Agualusa
- Tirsdag 23. september kl. 09, Oslo, Heldagsseminar, KS Agenda: Angola and Norway – the perfect partnership? – Business, politics and the challenge of human rights
- Tirsdag 23. september kl. 19, Oslo, Kulturhuset: Debatt - Statoil betaler over 30 milliarder kroner i skatt til Angola. Har vi da bidratt til utvikling?
- Seminar i Bergen i regi av CMI
Detaljert program:
Søndag 21. september:
Stavanger, Kapittel-festivalen
Informasjon om billetter til arrangementene under Kapittel-festivalen: www.kapittel.no
16:00-17:00 Angola, olje og norske interesser
Vi lanserer Fellesrådets nye kortdokumentar «The Norwegian Angola dilemma». Diskusjon mellom Elias Isaac (Open Society Angola), Fellesrådet for Afrika og Statoil.
17:00-18:00 Samtale med José Eduardo Agualusa
Forfattermøte med Angolas mest profilerte forfatter, José Eduardo Agualusa. Agualusa er oversatt til flere språk, og bøkene hans beskrives som humoristiske, men også med en undertone av fortvilelse over krig og vanstyre i Portugals gamle kolonier, og i særdeleshet i hans eget hjemland.
Forfatter av bl.a. “The book of chameleons” og “My father’s wives”.
Mandag 22. september:
13.00 – 14.30 på Stortinget, Oslo:
I samarbeid med Venstre arrangerer Fellesrådet og CMI seminar på Stortinget om norsk næringslivs utfordringer og muligheter i Angola. Med Trine S. Grande (Venstre), Elias Isaac (Open Society Angola), Ricardo Soares de Oliveira (University of Oxford/CMI), Alves da Rocha (Det katolske universitetet i Luanda) og representanter for norsk næringsliv i Angola. Innledninger og debatt med norske politikere.
Arrangementet er gratis. Påmelding til johan@afrika.no innen mandag 15. september. Begrenset antall plasser, vennligst gi beskjed hvis du likevel ikke har mulighet til å delta.
Mandag 22. september:
18.00 til 19.30 - Eldorado bokhandel, Oslo:
Forfattermøte med Angolas mest profilerte forfatter, José Eduardo Agualusa. Agualusa er oversatt til flere språk, og bøkene hans beskrives som humoristiske, men også med en undertone av fortvilelse over krig og vanstyre i Portugals gamle kolonier, og i særdeleshet i hans eget hjemland.
Gratis og åpent for alle.
Tirsdag 23. September:
Angola and Norway – the perfect partnership? – Business, politics and the challenge of human rights
Statoil betaler hvert år like mye skatt til Angola som det totale norske bistandsbudsjettet. Det sier mye om hvordan norsk næringsliv bidrar til utvikling, sier Børge Brende og NHO. Gjør det?
Angola er et av verdens mest korrupte land. Folk flest ser lite til oljepengene, de går til en liten elite (se faktaboks nederst). Hva skal til for at handel og investeringer kan bidra til å styrke menneskerettigheter og demokrati? Angolanske og norske eksperter gir oss en kikk inn i krystallkula: disse spørsmålene kommer til å prege debatten om utvikling og fattigdom i årene som kommer.
De siste oljefunnene i Angola er på ultradypt vann, der norske selskap er verdensledende. Bare noen få selskap kan operere her. Innebærer dette at Norge nå har en særskilt mulighet til å ta nye initiativ for åpenhet og menneskerettigheter? Og hvordan skal vi måle norske investeringers utviklingseffekt?
Debatt med:
- Elias Isaac, leder for Open Society i Angola
- Tina Søreide, forfatter og forsker (CMI/UiB)
- Kjell Roland, leder i Norfund
Heldagsseminar som samler forskere, næringsliv, politikere og sivilsamfunnsrepresentanter fra Angola, Storbritannia og Norge.
Arrangementet er gratis.
Faktaboks:
- Angola er rangert som nummer 168 av 178 land på Transparency Internationals korrupsjonsrangering.
- President dos Santos har sittet med makten siden 1979.
- Hans datter, Isabel dos Santos, ble nylig Afrikas første kvinnelige dollarmilliardær.
- Angolas BNP per capita er på nivå med Serbia, men landet scorer dårligere enn Etiopia på underernæring og barnedødelighet.
Debatten varer fra 19:00 til 20:15. Etterpå blir det mulig å mingle og ta en liten brus med representanter for angolansk sivilsamfunn.
19. til 23. september arrangerer Fellesrådet for Afrika og CMI en rekke gigs og happenings om Norge i Angola, les mer her:
http://www.afrika.no/
Konferansesenteret KS Agenda, Haakon VIIs gate 9, Oslo:
Program:
08.30 Coffee and mingling
09.00 Welcoming words from Norwegian Council for Africa and Chr. Michelsen Institute (CMI)
Master of ceremony: Ingrid Stolpestad, Norwegian Council for Africa
09.15 Introductory film
09.30 Angola and Norway – the perfect partnership?
Morten Høglund – Norwegian Vice Minister of Foreign Affairs
10.00 Angola – A petro-state very different from Norway
Ricardo Soares de Oliveira – Oxford University associate professor and CMI associated senior researcher
Elias Isaac – Open Society Initiative for Southern Africa, Angola manager
10.40 Break
11.00 Is this oil for development?
Alves da Rocha – Director of Centro de Estudos e Investigação Científica (CEIC), research centre at the Catholic University of Angola (UCAN)
Tove Stuhr Sjøblom – Statoil senior vice president, Sub-Saharan Africa
11.40 Debate – the responsibility of Norway in Angola
Moderator: Ivar Kolstad, CMI
12.30 Lunch
13.30 The conditions for human rights in Angola – experiences from Angolan civil society
Nelson Pestana – Coordinator of the social studies department at CEIC, research centre at the Catholic University of Angola (UCAN)
José Patrocinio – OMUNGA coordinator
Deolinda Teca – Secretary General of CICA, the Angolan Council of Churches
14.30 Break
14.50 Stability and development beyond 2017 – Angola’s next transition
Willy Olsen, senior advisor at INTSOK
Aslak Orre – Chr. Michelsen Institute (CMI)
Celso Malavoloneke – Columnist at Semanário Angolense
15.50 Debate – What next for Angola?
Moderator: Jan Isaksen- CMI
16.30 End of conference
Arrangementet er gratis. Påmelding til johan@afrika.no innen mandag 15. september. Begrenset antall plasser, vennligst gi beskjed hvis du likevel ikke har mulighet til å delta.
Tirsdag 23. september:
19.00 Kulturhuset, Oslo
Statoil betaler over 30 milliarder kroner i skatt til Angola. Har vi da bidratt til utvikling?
Hvilket etisk ansvar har norsk næringsliv og norske myndigheter i Angola? Er det tilstrekkelig å betale skatt og følge lover og regler? Har de mulighet til å gjøre mer? Hvordan kan norske aktører støtte det angolanske folks kamp for et mer rettferdig samfunn?
Gratis og åpent for alle.