Afrika topper listen over land med flest kvinner i parlamentene. Det betyr ikke at kvinnene har fått det bedre. Makten sitter et annet sted.
Da de norske stortingsrepresentantene tok plass i salen etter valget i fjor høst, var 40 prosent kvinner. Det har tatt Norge 100 år å komme hit. De nordiske landene har lenge kunnet briske seg med å ha ligge i tet på statistikken over land med flest kvinner i parlamentet. En usannsynlig kandidat har overtatt pallplasseringen: Afrika. I Rwanda er nå hele 64 prosent av representantene i underhuset kvinner. Tett på følger Sør-Afrika, Seychellene, Senegal, Mosambik, Angola, Tanzania og Uganda
I de afrikanske landene som nå leder an, har man brukt kjønnskvotering for å oppnå raske resultater. Mange av landene har en historie preget av voldelige konflikter og krig. Kvinnene har utnyttet handlingsrommet som overgangen til et fredelig samfunn har gitt til å organisere seg og kreve sin rett til å delta i politikken. I ryggen har de FNs resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.
Det internasjonale samfunnet har støttet dem. FNs kvinnekonferanse i Beijing i 1995 satte som mål å øke antall kvinner i parlamenter på verdensbasis til over 30 prosent. Både kvinneaktivister og internasjonale bistandsaktører har gått ut ifra at dette ville føre til flere kvinnevennlige lover, men det har ikke vært den mirakelkuren man håpet på.